Een keuringsarts zegt door de Gelderse gemeente Lingewaard gedwongen te zijn om een medisch rapport van een invalide vrouw aan te passen. In eerste instantie goed werd haar aanvraag voor enkele voorzieningen in huis goedgekeurd, maar op verzoek van de gemeente deed de arts enkele aanpassingen. De aanvraag werd afgewezen. Dat meldt Omroep Gelderland.
Mevrouw Claassen had bij de gemeente enkele voorzieningen aangevraagd, waaronder een aanrecht waar ze met haar rolstoel onder kan. Nadat de aanvraag werd afgewezen vroeg ze het keuringsrapport op. De gemeente wilde deze in eerste instantie niet overleggen, dus vroeg ze het rapport op bij de keuringsinstantie. In dat rapport adviseerde de arts de gemeente om de voorzieningen toe te kennen. Toen enkele dagen later toch het negatieve gemeente-rapport in de bus viel, bleek deze versie met het rapport dat mevrouw zelf had opgevraagd.
Ambtenaren vroegen om wijzigingen
Uit het dossier, in handen van Omroep Gelderland, bleek dat ambtenaren van de gemeente niet tevreden waren over het eerste advies. Een ambtenaar vroeg in een e-mail de arts om bepaalde vragen en antwoorden aan het rapport toe te voegen. Uit de mail blijkt dat de arts deze vragen nooit aan mevrouw Claassen heeft gesteld. De vragen worden gedicteerd.
‘Onder druk gezet door gemeente’
De arts bekent dat hij fout heeft gehandeld, maar zegt onder druk te zijn gezet door de gemeente. Zo kreeg hij – een dag voor de uiterlijke inleverdatum van het rapport – bezoek van twee ambtenaren. Zij verzochten hem dringend om de aangepaste rapportage zo spoedig mogelijk bij de gemeente in te leveren ‘om een dwangsom te vermijden’, zo schrijft de arts in zijn verweerschrift.
Reactie gemeente Lingewaard
De gemeente Lingewaard schrijft in een reactie aan Omroep Gelderland dat zij als gemeente geen partij zijn in de tuchtzaak tegen de arts. ‘In het 2e kwartaal van 2018 dient het beroep van dezelfde inwoonster tegen de beslissing van de gemeente om de gevraagde voorzieningen niet toe te kennen. Dat is dus een andere zaak. Daarin zijn wij wel partij en zullen wij ons verweren.’
Inwerkperiode
De arts is inmiddels niet meer werkzaam voor de keuringsinstantie, maar geeft aan in die periode nog in zijn inwerkperiode te zitten. Volgens zijn advocaat was de arts daardoor nog niet geheel eigen met de werkwijze van werkgever en zijn opdrachtgever.
De arts moet 16 januari voorkomen bij het Medisch Tuchtcollege.
Bron: Omroep Gelderland